onsdag 12. februar 2014

Oksygenopptak til total utmattelse

Ditt maksimale oksygenopptak er med på å bestemme din aerobe kapasitet (kondisjon). En måling av ditt oksygenopptak kan være et godt hjelpemiddel for å vurdere om treningen din gir resultater og om din utholdenhet er tilfredsstillende for den idretten du driver....eller livet du ønsker å leve.


Det maksimale oksygenopptaket (VO2max) blir regnet som en basistest i forhold til utholdenhet og beskriver hvor mye oksygen kroppen klarer å ta opp per minutt under maksimal anstrengelse.

Oksygenopptaket blir oppgitt i liter/min eller ml/kg/min.

De mest optimale er å gjennomføre en laktattest før selve gjennomføring av en VO2max test. Dette gir verdifull tilleggsinformasjon og et bedre utgangspunkt for tolkning av alle resultatene og din egen løpsøkonomi.

Laktatprofil, også kalt melkesyreprofil, er en test som vurderer din aerobe energiomsetning – altså hvor lenge og på hvilket nivå du kan jobbe uten produksjon av melkesyre. Ved å måle melkesyrenivå i blodet, oksygenopptak og hjertefrekvens, kan det gis en indikasjon på din aerobe- og anaerobe terskel. Dette gjør det igjen enklere å beregne de ulike intensitetsområdene som danner basis for videre trening.


Testen starter med rolig oppvarming i 10 minutter på tredemølle.  Deretter blir det gjennomført 4-6 belastningstrinn med gradvis økende intensitet.

Hvert belastningstrinn varer i 5 minutter og mot slutten av hvert  trinn blir hjertefrekvens og oksygenopptak registrert.


På slutten av hvert belastningstrinn blir det tatt en liten blodprøve (fingerstikk) for å måle melkesyre.


Det er satt av maks 30 sekunder til pause mellom hevert belastningstrinn. I tilegg til ett stikk i fingeren blir det også tid til litt vann.

Når laktatet i blodet (melkesyren) overstiger 1,5 mmol/l høyere enn utgangsverdien avsluttes laktattesten.

Etter 5-10 minutter med pause, som består av rolig løp på mølla, starter gjennomføringen av VO2max testen.

Selve testen av VO2max varer i 3-6 minutter med økende belastning til total utmattelse. Tredemølla holder en stigning på 5,3 % og løpshastigheten økes med 1 km/t for hvert belastningstrinn.
Startshastigheten på mølla blir stilt inn etter registrerte målinger fra laktattesten

Testen avsluttes når total utmattelse er oppnådd.

Et av hovedkritereiret på at maks oksygenopptak er nådd er at VO2-verdien ikke lenger øker ved en fortsatt belastning.






Under denne testen ble også den maksimale hjertefrekvensen (makspuls) registrert. Sammen med målingene fra VO2 max- og laktattesten gir dette et godt grunnlag for videre beregning av intensitets- og pulssoner med tanke på utholdenhetstrening.

Har du lyst til å teste deg?

Test ble gjennomført ved testavdelingen NIMI 
Fotograf: Renate Nielsen



2 kommentarer:

  1. En slik test hadde våre kjempe interessant å tatt. Sikkert ikkje akkurat behagleg, men interessant ;-)
    Finnast det noko oversikt over kvar slike testar kan utførast?

    SvarSlett
  2. Hei!

    Så koselig at du har lyst å ta en tur innom bloggen min av og til. Og her hos deg skjønner jeg at jeg har noe å lære. Her var det mye sunnhet og trening. Det kunne jeg jo lært mer om ja... hehe.

    Koselig i alle fall!
    Kanksje vi knottes igjen?! ;O)

    Liv

    SvarSlett