torsdag 17. mars 2011

La musikken styre deg

Det er først det siste året jeg har startet og ta med meg musikk på ørene når jeg trener alene. Tidligere har ikke dette vært aktuelt for meg da jeg har oppfattet musikk som stressende og forstyrrende under trening.

I gamle dager (ca 4 år siden) kunne jeg bruke treningsturer til å tenke ut løsninger og planer som opptok meg i hverdagen. I dag brukes treningsøktene til total avkobling, hvor hverdagens store spørsmålstegn blir lagt dødt for en time eller to, og det er i denne sammenheng at jeg har oppdaget at musikk er et supert virkemiddel.

Hvorfor mitt forhold til dette har forandret seg er ikke godt å si, men jeg har en misstanke om at mangel på nettopp total avkobling kan være en sterk årsaksforklaring.

Eller kan årsaken være at jeg tidligere har hørt på feil musikk?


Et morsomt resultat fra forskningsverden har vist at riktig musikk under trening kan øke din prestasjon med 20 %.  Å høre på musikk du liker fører til at følelsen av trøtthet blir redusert og evnen til å utføre motoriske vanskelige oppgaver øker. Dette vil igjen øke din prestasjon og forlenge tiden du holder ut.

Men kan all musikk brukes til dette formålet?

Velg musikk du liker, men påse at tempo i musikken passer til treningen du skal utføre. Skal du for eksempel løpe på tredemølle passer det med musikk som holder høyt tempo, mens roligere rytmer passer best til restitusjonstrening og nedtrapping hvor pulsen er lavere.

Det er altså opp til hvert enkelt individ å velge musikk som driver og inspirer dem, men tempoet må være riktig for å få utbytte av musikken under treningen.

Her følger et forslag over musikk (feelgood songs) med ulik intensitet


Meget lett (55 % av maksimal hjertefrekvens)
Lett til litt anstrengende  (65-70 % av maksimal hjertefrekvens)


 
Anstrengende (75- 80 % av maksimal hjertefrekvens)eller denne....

Veldig anstrengende (85- 90 % av maksimal hjertefrekvens)
Hvilken intensitet har du på din musikk?

Kilde: Journal of Sport & Exercise Psychology, 2005, Music increases sporting performance levels by up to 20 per cent


1 kommentar:

  1. Sant, sant! Og veldig kul header du har fått deg :-) Flinke Ina, det er akkurat slik jeg opplever bloggen din, Jeanette.

    Takk for mer inspirasjon.

    Marie

    SvarSlett