torsdag 23. januar 2014

Lurer du deg selv?

Til tross for at du selv synes du trener både mye og hardt, er det ikke sikkert at du er så aktiv som du tror du er.

Selv hverdagen til de fleste godt trente mennesker består i å kjøre til jobben, sitte mesteparten av arbeidsdagen, kjøre til treningssenteret og trene i 45-90 minutter, kjøre hjem, spise middag, vandre fra kjøkkenet til stuen hvor man bikker seg ned på sofaen og ser på TV i et par timer - gjerne ledsaget av inntak av snacks og god drikke, før man avslutter med å rusle til sengs.


Vi sitter i gjennomsnitt 9.3 timer per dag. Selv om du er i god fysisk form, er ikke dette sunt. Jo mer vi sitter, jo høyere blir risikoen for hjertekarsykdom og en tidligere død. Med andre ord er det ikke nok å trene for å forlenge livet - du må også sitte mindre.

En studie som så på resultatet av at en gruppe stillesittende mennesker begynte å mosjonere en time per dag, fant at disse, til tross for den tilførte treningsøkten, ikke gikk ned i vekt. Årsaken var at de kompenserte for den forbigående økningen i energiforbruket ved å sove og slappe av mer gjennom resten av dagen.

Kjenner du deg igjen?

Studier har også vist at det ikke er antallet timer nedlagt på treningsstudioet som er avgjørende for vekten vår, men hvor rastløse og fysisk aktive vi er på det jevne. Å trave rundt, fikle med ting og generelt være mer urolig og rastløs, kan se ut til å spille større rolle enn trening.

Med andre ord: hopp, dans, vri deg på stolen, gå til nabokontoret for å gi en beskjed fremfor å sende den på e-post, sykle til jobben, vask bilen selv, heng klesvasken ut til tørk, dans med ungene, la postkassen henge på stativet som ligger 100 meter bortenfor huset fremfor å henge den på husveggen - gjør det du kan for å øke hverdagsaktiviteten.

Det er ofte de små endringene som gir de største forandringene!

Valdresflya en tidlig vårdag i 2002


2 kommentarer:

  1. Kjenner at jeg har så lyst på ski :) Hurra, for nok et inspirerende innlegg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det :) Ja ski er godt å ha, både til egen aktivitet men også sammen med barna. Tror det også motivere barna mer når mamman og pappan har på ski og ikke bare flyr etter på beina:) og du har jo fine "familievennlige" jorder rett utenfor døra:) der er det også helt ypperlig å starte egentrening:)

      Slett