mandag 20. januar 2014

Trappeløp

Trappetrening er populært blant både idrettsutøvere og mosjonister og er en treningsform som har vært brukt i en årrekke innenfor ulike idretter. Det er tøft, men en effektiv måte å komme i bedre form på. Jo høyere trinnene er, jo mer blir spensten utfordret og desto mer vil du kjenne det i muskulaturen dagen etter. Progresjon er derfor viktig.


Med trappeløp kommer du raskt opp i makspuls og bygger viktige muskelgrupper. Det er en effektiv treningsform som kan gjøres i flere variasjoner - på ett ben, to ben og samlet.

Mens minsten sover i vogna kan du få en effektiv økt i trappa!

Hva hvordan og hvorfor?

Løp/gange i trapper: trener primært muskelstyrke i beina, mest hofteleddsbøyer, forside lår og rumpe- samt kondisjon.

Å trene trappeløp kan bidra til kraftigere fraspark og dermed større skrittlengde når du løper – uten at du føler at du må anstrenge deg ekstra. Siden lårmusklene også trenes effektivt i trapper, blir disse musklene mer utholdende under langvarig løp. Også leggmusklene belastes hardt når du løper i trapper, og den ekstra styrken i leggene kan gi deg en mer spenstig og effektiv løpestil.

Hvordan: Start i bunnen av trappa. Husk oppreist holdning. Avsett intensitet etter hvor mange runder du skal ta + tilpass til lengden på trappa/antall trappetrinn. Målet er å ha tilnærmet lik intensitet hver gang du jobber deg opp trappa, ikke brenn all kruttet på de første rundene. Gå eller småjogg ned for deretter og gjenta. Er du nybegynner starter du med et og ett trinn. Etterhvert kan du utfordre deg selv med å øke steglengden til to og tre trinn.

Repetisjoner: Avhenger av lengde på trapp og hvilken erfaring og form du har. I starten kan 3-5 ganger til toppen være nok- for deretter øke til 5-10 ganger. Gi deg selv en forsiktig start og øk heller antall ganger når du kjenner det går lettere.

Du bør være klar over at trappetrening er hard belastning, så det gjelder å dosere treningsmengden. Trappetreningen skal bare utgjøre en begrenset del av din totale treningsmengde.


4 kommentarer:

 1. Herlig! Da vet du hvor du finner meg neste gang jeg er hjemme en tur :-)

  SvarSlett
 2. Tror jeg må ta meg en tur innom disse trappene en gang om ikke så alt for lenge, føler at jeg kunne hatt godt av det.

  SvarSlett
 3. Hmmm, kanskje jeg skal gå en tur til Breimyr neste gang jeg går tur, løpe et par ganger opp de trappene også gå hjem igjen, det er en god treningsøkt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det burde du gjøre- det blir en fin tur for deg:) men merk at det nå kan være litt for løst i snøen og at de som drifter hoppbakken kanskje ikke blir veldig glad om vognen lager digre søkk i bakken:) vognen går best nå det er en god fast såle av snø- da merkes det nesten ikke at en vogn har vært på besøk. Hoppbakken har også en annen trapp som går opp og forbi varmestua (til venstre når du står på parkeringen) da kan du sette vognen helt i bunnen av trappa (en del av parkeringsplassen) og ha full oversikt på både trapp og vogn. Dett er også noe jeg kan vise deg om vi lager noen avtaler i februar:) Du er sprek og gøy å se at du følger opp målene dine som er satt! Heia deg Fru Jacobsen!

   Slett