tirsdag 26. juli 2011

Fysisk aktivitet og sorg

På min vei opp trappene i hoppbakken i dag surret tankene omkring de siste dagers hendelse. Jo mer jeg lot tankene løpe jo større ble klumpen og den kvalmende følelsen i magen....helt til trappetrinnene tok overhånd, pulsen steg og hodet koblet ut.Å bære sorg tapper mennesket for energi, det er vanlig å bli inaktiv og initiativløs. Det er lett å komme i en ond spiral. Fysisk aktivitet kan hjelpe å bryte ut av denne onde spiralen og bygge opp krefter.

Når man er i sorg, er det viktig å være klar over at man ikke behøver å gi så mye. Kroppen tåler mindre når man er i sorg fordi man bruker enormt mye energi på sorgen. Mange tror man er nødt til å jogge og gi maksimalt av det man orker. Men det holder å gå. Gå gjerne turer og vær aktiv sammen med familie og venner, da er det lettere å holde motivasjonen oppe og det blir mer lystbetont.


På slutten av dagens økt kom jeg til og tenke på en historie jeg hadde lest for en god stund siden.

Historien er fra virkeligheten, og handler om en pappa som syklet Trondheim-Oslo med et bilde av veslejenta si på sykkelstyret. Den lille jenta hans hadde bare rukket og bli 2,5 år når hun plutselig døde.

Sitat:
Jeg snakket mye, særlig i begynnelsen. Men etter hvert ble det fysiske viktigere.
Jeg merker at når vi bare sitter og prater, så kommer vi lett i feil spor, vi får bare bekreftelse på sorgen, men kommer ikke videre. Du kan snakke deg inn i en vond sirkel, sier Øystein, som opplevde at han fikk bedre utløp for sorgen ved åvære i aktivitet.


Historien kan leses HER

Det er  mange forklaringer på hvorfor fysisk aktivitet hjelper mennesker i sorg
• Man får mer energi når man er i bedre fysisk form, man bygger opp fysisk kapasitet.
• Når man trener, produserer man stoffer, endorfiner, som gjør atman blir i bedre humør
• Man får redusert muskelspenning.
• Angst- og spenningsnivået reduseres.
• Man blir sliten i kroppen og trøtt. For mange blir det da lettere å sove, og man unngår søvnproblemer, som er vanlig når man er i sorg.
• Trening bidrar til at man får fokus på andre ting.
• Trening gir en følelse av mestring.


Men merk:
Det finnes like mange forskjellige sorg-reaksjoner, og måter og bearbeide disse på, som det finnes antall mennesker i verden. Vi vil alle reagere forskjellig og oppleve forskjellige tilstander, selv om vi blir utsatt for samme type tap og sorg. Felles for de alle er at hver eneste reaksjon er en naturlig reaksjon.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar