mandag 17. mars 2014

Hvorfor mest støl 2 dager etter trening?

Når man blir støl betyr det at kroppens muskler har måtte yte mer kraft enn hva den er vant til, noe som resulterer i skader i muskulaturen hvor små proteiner har blitt revet i stykker. Man kan sammenligne det med en betennelse hvor smertenervene våre blir mer følsomme. Kroppen vil jobbe for å reparere disse skadene og det er første etter 2 dager at signalstoffene blir frigitt i størst mengde. Proteinene vil altså gro igjen, og grotiden henger sammen med følelsen av ubehag.


Ødeleggelsen i muskulaturen skyldes enten at man har trent en uvant treningsform, eller med for hard belastning. Uvant trening gir ofte stølhet de neste dagene og er man utrent vil følelsen av stølhet være fremtredende den førte tiden når kroppen skal venne seg til regelmessig aktivitet og nye aktivitetsformer. Men det er viktig å merke seg at de som allerede trener regelmessig også kan bli støle. Da skyldes det ofte at kroppen har gjort noe uvant som f.eks tatt flere repetisjoner eller løftet flere kilo på vektstangen.

Det er viktig å bruke minst 5 minutter på slutten av treningsøkta til veldig lett aktivitet. Da får du tømt musklene for litt av de avfallsstoffene som er med på å bidra til stølhet. Du unngår ikke å bli støl men reduserer risikoen for å bli så støl at du ikke klarer å trene mer den uka.

Det er ikke farlig å bli støl! Du kan trygt trene selv om du kjenner stølhet, men du kan oppleve at du vil føle deg svakere enn vanlig. Det er ikke å anbefale å trene hardt dersom du er støl, da tar det bare lengre tid før stølheten forsvinner. Å ta seg en rolig gå/løpe tur eller en moderat sykkeltur er å anbefale de dagene stølheten herjer som verst.

Den beste metoden for å unngå stølhet er å trene variert, jevnt og ikke øke intensiteten drastisk over kort tid. Jo bedre og mer allsidig trent man er, desto mindre er sjansen for å bli skikkelig støl. Om du aldri blir støl er du derfor enten svært godt trent eller så har kroppen vendt seg til den bestemte belastningen den er blitt utsatt for. Men totalt fravær av stølhet kan også skyldes at du aldri tarskikkelig i når du trener…

Er du klar for litt stølhet denne uka?




4 kommentarer:

  1. Takk for inspirerende informasjon som er forståelig og takk for at du deler din viten. Hva skjer når man trener og blir trett, trener man for hardt eller?

    SvarSlett
  2. Takk for inspirerende informasjon som er forståelig og takk for at du deler din viten. Hva skjer når man trener og blir trett, trener man for hardt eller?

    SvarSlett
  3. Veldig bra. Liker at du skriver lettfattelig slik at alle forstår hva du mener. Ofte er denne type informasjon alt for "teknisk" og omfattende slik at man ikke orker å lese.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for god tilbakemelding :) Det er akkurat dette jeg synes er viktig i formidling av fysisk aktivitet og trening, både når det gjelder formidling av teori og praktisk utføring. Nøkkelen til dette er å gjøre det: ENKELT, lett tilgjengelig, skape en lav terskel og stor takhøyde.

      Slett